Onderhoud van gestoffeerde meubelen in het algemeen
ALGEMENE INFORMATIE OVER ZITMEUBELEN
Bekleding
Meubelstoffen zijn er in vele soorten, uitvoeringen en samenstellingen. Elk met zijn eigen kenmerken. In het algemeen kan gezegd worden dat de prijs van de meubelstof vaak niets zegt over zijn levensduur. De prijs van de meubelstof is vaak gebaseerd op gewicht, de eventuele finish op de stof maar vooral welke basismaterialen er in gebruikt worden. Deze kenmerken bepalen uiteindelijk de prijs van de meubelstof voor uw bank, hoekbank of fauteuil.
Als basismateriaal kunnen o.a. de volgende garens gebruikt worden: polyester, poly-acryl, wol, viscose, katoen of linnen.
Veelal wordt een mix van deze garens gebruikt om aan de verschillende gewenste eigenschappen van de stof te kunnen voldoen. Bij testen naar bijvoorbeeld lichtechtheid geven deze garens de hoogste scores. Een goede garenkwaliteit hoeft per definitie niet duur te zijn.
Onderhoud
Wij raden u aan om stoffen meubelen op laag vermogen te stofzuigen. Gebruik hiervoor het juiste mondstuk en let erop dat hier geen uitsteeksels aanzitten die in de stof kunnen haken. Bij stoffen met een pool moet u altijd met de vleug mee strijken. Door uw stof op deze manier te reinigen verwijderd u slijtage veroorzakende vuildeeltjes. Tevens is het aan te raden om één maal per twee weken uw gestoffeerde meubel af te nemen met een licht vochtige theedoek. Het doel hiervan is het reduceren van kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en –vetten die zich aan de stof kunnen hechten. Meubelbekleding welke sterk vervuild is kunt u het beste laten reinigen door een erkend bedrijf.
Afneembare bekleding mag u uitsluitend chemisch laten reinigen.
Shading
Shading is de zogenoemde vleug (of tegengestelde vezelpatronen) welke u ziet door de inwerking van licht en/of schaduw. Doordat de vezels van uw stof een verschillende ligrichting hebben ontstaat dit verschijnsel. Deze eigenschap van bepaalde stoffen vallen dan ook niet onder kwaliteitsgebrek.
Verkleuring
Meubelstoffen gaan onvermijdelijk verkleuren onder invloed van zonlicht of warmte. De kleurstoffen die gebruikt worden om de stoffen in te kleuren breken af door UV straling of te grote warmte. Dit is een onvermijdelijk proces en wij raden u dan ook aan uw meubels steeds te beschermen voor instraling van direct zonlicht of sterke belichting / opwarming. Als stoffen verschoten zijn kan dit doorgaans niet meer hersteld worden. Sommige stoffen en/of kleuren zijn gevoeliger voor verkleuring: stoffen met natuurlijke vezels en diepe of intense kleuren halen doorgaans zwakkere lichtechtheidswaarden.
HET INZITTEN VAN UW ZITMEUBELEN
Door gebruik van uw zitmeubel zal de hardheid van de vulling in de eerste 3 tot 4 maanden ongeveer 10% tot 15% afnemen, dit proces begint direct vanaf het moment dat u het zitmeubel in gebruik neemt: er ontsnapt een teveel aan lucht. Tijdens het inzitten van uw meubelstuk wordt het schuim zachter en bereikt uw zitmeubel zijn optimale zitcomfort. Heeft uw zitmeubel kussens met een veren vulling dan is regelmatig opkloppen of schudden noodzakelijk voor behoud van het zitcomfort. Slijtage en het afnemen van de hardheid van uw zitmeubel gebeurt gelijkmatig wanneer u regelmatig van zitplaats wisselt. Ook kan verschil in hardheid optreden door technische constructies bijvoorbeeld tussen zittingen en hoekdeel of tussen zittingen en longchair.
Plooivorming
Bij alle stoffen en ledersoorten is het normaal dat door het gebruik plooivorming ontstaat. De mate van plooivorming wordt bepaald door de vulling van uw kussens, de verwerkte stof-/leder en de intensiteit van het gebruik.
Plooivorming is onontkoombaar en inherent aan een zitmeubel. Men noemt dit derhalve een productgebonden eigenschap.
Losse rug- en zitkussens
Heeft u losse rug- en zitkussens op uw bank, hoekbank of fauteuil dan is het belangrijk na gebruik deze op te kloppen en op de juiste plaats terug te zetten. Door regelmatig van zitplaats te wisselen en/of de kussens onderling te wisselen, voorkomt u dat de kussens onregelmatig slijten. Bij normaal gebruik komt het bijna niet voor dat de kussens verschuiven, heeft u hier echter toch last van dan is dit makkelijk op te lossen door onder uw zitkussen een stuk zuil met antislip laag onder te plaatsen.
Arm- en rugleuningen
Het is niet toegestaan op arm- of rugleuningen te gaan staan of zitten. Hierdoor kan schade optreden doordat men door de constructie heen zakt. Ook door continu met uw knie op de armleuning te steunen raden we af. Het draaggewicht van een arm- of rugleuning is +/- 20 kg en zal bezwijken onder deze druk.
EIGENSCHAPPEN VAN LEDER
Leder is een natuurproduct met eigenschappen welke het zeer geschikt maakt voor het bekleden van zitmeubelen. Met het verzachten van de vulling past ook het leder zich aan. Door het iets royaler zitten, ontstaan altijd plooien. Echt leder kenmerkt zich o.a. door insectenbeten, mestvlekken, kleur- en structuurverschillen, etc. Dit geeft leder zijn natuurlijke karakter. Bij zwart leder en sommige andere kleuren kan een lichte afgifte van kleurstof voorkomen, zeker in het begin.
U kunt leder het beste twee keer per jaar met een voor uw leder bedoelde lederset behandelen. Garantie op het leder is van toepassing in combinatie met het gebruik van de originele onderhoudsproducten.
U kunt een vlekbeschermer aanbrengen op de ledersoorten. Onze adviseurs kunnen u hierover alles vertellen. De vlekbeschermer op leder kunt u gemakkelijk zelf aanbrengen. Op deze vlekbeschermer geeft de leverancier ook garantie. Wij verzoeken u het onderhoudsadvies wat op de “onderhoudsset” staat vermeld, op te volgen.
Gestoffeerde meubelen hebben afhankelijk van het model en uitvoering van het product - en modelgebonden eigenschappen. Deze kunnen ook tijdens het gebruik verschillende uitwerkingen hebben. Bij de meeste gestoffeerde meubelen is het dan ook niet te vermijden dat deze meubelen gereinigd moeten worden. Goed reinigen en onderhoud verhogen de gebruikswaarde van uw gestoffeerde meubelen.
ER IS EEN VERSCHIL TUSSEN ONDERHOUD EN REINIGEN
Onderhoud is voor alle soorten bekleding van toepassing. Dat wil zeggen dat vervuilng die door het dagelijks gebruik ontstaat (stof, vervuiling door contacten, etc.) moet worden verwijderd en wel door regelmatig met een lichte stofzuiger (geringe zuigkracht) en aansluitend af te borstelen met een zachte borstel met de strijkrichting mee. Bovendien moet de bekleding van tijd tot tijd met een vochtige - niet te natte - zeem worden afgenomen omdat in ruites met centrale verwarming de luchtvochtigheid vaak veel te laag is. De vochtigheid houdt de vezels elastisch en heeft een positieve uitwerking op de houdbaarheid van de bekleding.
Reinigen
Dit is alleen nodig bij buitengewone vervuiling, bijvoorbeeld bij kleine 'ongelukken', die in een huishouden voor kunnen komen (omvallen van drinken, eten, bloed, etc.).
Vlekkenverwijdering
Het verwijderen van vlekken is in principe het werk van gespecialiseerde bedrijven. Als u wel zelf uw vlekken wilt verwijderen, dan dient u rekening te houden met het volgende: Grote vervuilingen, bijvoorbeeld etens- resten kunt u het beste met een lepel of achterkant van een mes verwijderen. Ingedroogde vlekken in geen geval met de vingernagels eruit proberen te krabben, omdat het gevaar bestaat dat de vezels van de stof hierdoor worden beschadigd. Vloeistoffen kunnen het beste met een absorberende doek worden verwijderd, u mag echter alleen maar deppen, niet wrijven. Aansluitend is het zinvol te proberen om de bekleding met lauwwarm water (ca. 30 C°) met een ph-neutrale shampoo of wasverzachter schoon te maken (bekijk voor de tijd de vlekkentabel). In ieder geval nooit reinigen met een huishoudreiniger, omdat de zuren de vezels van de stof beschadigen. Belangrijk is het om van de rand naar het midden toe te werken om de vlek niet groter te maken en te vermijden dat er kringen ontstaan. Als u een reinigingsmiddel wilt gebruiken, dan is het zinvol om niet direct de vlek te bewerken. Probeert u het eerst op een niet zichtbare plaats om te kijken of de kleur goed blijft. Gebruik hierbij een witte, zachte doek die in het reinigingsmiddel is gedept. Zijn er speciale reinigings- voorschriften aangegeven (bijvoorbeeld als er een vlekkenbescherming op de stof is aangebracht) dan moet hier wel rekening mee worden gehouden tijdens het reinigen. De reiniging is in de regel gemakkelijk en zonder al te veel druk uit te voeren. Na het verwijderen van de vlekken moet de gehele bekleding, van naad tot naad, met een vochtige doek worden behandeld om kringen in de stof te voorkomen. Vervolgens moet men met een droge doek het aangebrachte reinigingmiddel verwijderen en de pool- tjes weer omhoog borstelen. Voor het gereinigde meubelstuk weer in gebruik genomen kan worden moet het helemaal droog zijn. Na het drogen kan de pool met een stofzuiger afgezogen en met een zachte borstel nogmaals geborsteld worden.
Belangrijk!
Het schoonmaken van hardnekkige vlek- ken zal men over het algemeen aan een vakman over moeten laten. Net zoals het kompleet reinigen van uw meubelen is het aan te bevelen dit door een professioneel bedrijf te laten doen.
- Eco sofa care (onderhoudsproduct)
ECO SOFA CARE is een verzorgend en beschermend onderhoudsproduct voor uw meubel. Eco sofa care volgens de gebruiksaanwijzing aanbrengen om een optimale bescherming tegen vlekken en vuil te verkrijgen, tevens vertraagd het product…
€ 14,95 - Waterstop (leer en textiel)
Waterstop geeft een optimale, waterafstotende bescherming aan leder en textiel. Met waterstop beschermt u leder en textiel tegen vocht, vuil en vlekken. Waterstop is geschikt voor alle ledersoorten. Het uiterlijk en de structuur…
€ 15,95